Először nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Múzeumok Éjszakáján, június 20-áról 21-ére virradóra 456-an látogattak el a tárca József nádor téri épületébe. Az egyórás túra során az érdeklődök megismerkedhettek az épület gazdag múltjával, megcsodálhatták az Alpár Ignác által tervezett épület klasszicizáló stílusjegyeit és Róth Miksa üvegablakait és mozaiktábláit.

Idén először volt rá mód, hogy a Múzeumok Éjszakáján a nagyközönség megcsodálhassa az egykori Magyar Általános Hitelbank, ma Nemzetgazdasági Minisztérium épületét, az abban rejlő művészeti és történelmi értékeket.

Az éjjeli tárlatvezetés elsődleges célja az volt, hogy a minisztérium bemutathassa az Alpár Ignác által tervezett József nádor téri épület szépségét, a monumentális, historikus magyar építészet és iparművészet e remekművét. A korabeli építő- és díszítőmesterek keze nyomát őrző épületbe a kor legkiválóbb belsőépítészei és iparművészei, köztük a világhírű üvegműves, Róth Miksa és a kiváló bútortervező, Faragó Endre alkotásai kerültek.

A közel egyórás séták során a minisztérium munkatársai a pénzügyi közigazgatás történetéről is érdekes adatokkal szolgáltak: a látogatók megtekinthették az 1848-ban megjelent közlönyöket, a Kossuth Lajos pénzügyminisztersége alatt nyomtatott bankókat, a hazánk első, törvényben szabályozott 1868-as költségvetését. Az érdeklődők bekukkanthattak az egykori elnöki, ma miniszteri dolgozószobába és tárgyalóba, a Duna szintje alá nyúló páncéltermekbe, de a vállalkozó kedvű vendégek megpróbálkozhattak a századelői banktrezor kinyitásával is.