A Pénzügyminisztérium a Kulturális Örökség Napjai keretében nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, hogy betekintést nyújtson a József nádor téri épület építészeti sajátosságaiba, valamint felidézze a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt 150 esztendejét.

Alpár Ignác pénzpalotáját a minisztériumban ma és egykor dolgozó kollégáink, szakembereink mutatják be a látogatóknak. A számos történettel, személyes élményekkel fűszerezett, vezetett csoportos túra az épület József nádor téri főbejáratától indul.

A program első részében belsőépítészeti érdekességekkel ismerkedhetnek meg a látogatók: a különleges kiképzésű főlépcsőn át jutunk el a – múlt század elejének hangulatát őrző – miniszteri folyosóra. Innen nyílik a Róth Miksa által tervezett, ritka szépségű üvegablakokkal díszített tárgyalóterem, ahol a minisztérium festménygyűjteményéből rendezett alkalmi kiállítást – többek között Molnár C. Pál, Scheiber Hugó, Bernáth Aurél, Kokas Ignác alkotásait – tekinthetik meg az érdeklődők.

Látogatóink bepillantást nyerhetnek a közigazgatási államtitkári dolgozószobába, a miniszteri dolgozószobába, de megismerkedhetnek a ma már kevés középületben fellehető páternoszter felvonóval is. Ezt követően túránk során olyan különleges - a kor legmagasabb színvonalán létrehozott - épitészeti megoldásokat tekinthetnek meg, mint a földalatti, egykor súlyos aranytömböket őrző trezorok.

A program második felében a magyar pénzügyi igazgatás történetének főbb állomásait elevenítjük fel Kossuth Lajos pénzügyminiszterségétől kezdve egészen napjainkig. Megtekinthető többek között az 1868-as, első kodifikált költségvetés minisztériumban őrzött eredeti példánya, összehasonításként pedig Magyarország 2019-es büdzséje is. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kapcsolódóan pedig eredeti Kossuth-bankókból nyílt kiállítás várja az érdeklődőket.

Az épület felfedezésének zárásaként a magyar szecessziós belsőépítészet különlegességét, az elegáns pénztártermet mutatjuk be, amely ma konferenciák, előadások és sajtótájékoztatók helyszíne. Az itt található sajtófal előtt bárki "hivatalos sajtójájékoztató" eseményfotót, szelfit készíthet látogatása emlékére.