Csaknem 700 látogató előtt nyitotta meg kapuit a Kulturális Örökség Napjain idén először a Nemzetgazdasági Minisztérium. A csoportos túrák keretében szakavatott kormánytisztviselők kalauzolták körbe az érdeklődőket Alpár Ignác egykori pénzpalotájában. A látogatók a látványos műemléképület megismerésén túl hasznos ismeretekkel gazdagodtak és pozitív élményekkel távoztak, a rendezvény tehát maximálisan elérte a kitűzött célját.

A nemzetgazdasági tárca részvétele a Kulturális Örökség Napjain nem volt előzmények nélküli: tavaly nyáron a Múzeumok Éjszakáján már bárki betekintést nyerhetett a József nádor téri épület falai mögé. Az akkori érdeklődés nem maradhatott folytatás nélkül, így idén szeptember 17-18-án az „Ezerarcú műemlék” mottójához kapcsolódva a Kulturális Örökség Napjai alkalmából ismételten átléphették az minisztérium küszöbét a historikus építészet, illetve a pénzügyi kormányzás elmúlt másfél évszázada iránt érdeklődők.

Fotó: NGM

A látogatók megismerkedhettek az épület történetével, bepillanthattak a közigazgatási államtitkári és miniszteri dolgozószobákba, megcsodálhatták az eredeti állapotban fennmaradt belsőépítészeti kuriózumokat, mint például a múlt század hangulatát idéző márványlépcsőket, mozaikdíszítéseket, mennyezetig érő, gazdagon faragott faburkolatokat, valamint a patinás pénztártermet, illetve annak szecessziós üvegtetőjét. Ezen kívül levéltári dokumentumokból, valamint a tárca tulajdonában lévő festményritkaságokból rendhagyó kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Az igazi kuriózumot azonban Magyarország első költségvetésének eredeti kiadása jelentette 1868-ból, de a pincében található korabeli trezorrendszer ugyancsak ámulatba ejtette a publikumot.

Fotó: NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium részvétele a Kulturális Örökség Napjain azért lehetett rendhagyó, mivel főépületében napjainkban is aktív kormányzati munka folyik. A látogatók éppen ezért csak előzetes regisztrációt és biztonsági intézkedéseket követően járhatták körbe az épületet. Az érdeklődők magas száma és a helyszíni pozitív visszajelzések egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a rendezvény osztatlan sikert aratott.