Több mint félezer látogató a Pénzügyminisztérium nyílt napjain 2018. szeptember 16.

Publikálva: 2018. szeptember 16.

Immár harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Pénzügyminisztérium a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozat keretében. Szeptember harmadik hétvégéjén összesen 558 látogató fedezhette fel a historikus magyar építészet és iparművészet remekműveit, miközben megelevenedett számukra a hazai pénzügyi igazgatás másfél évszázados története.

Fotó: PM

Az épületbejárás első részében belsőépítészeti különlegességekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Betekintést nyerhettek a múlt század hangulatát őrző miniszteri folyosóra és dolgozószobába, valamint a Thék Endre bútorasztalos és Róth Miksa üvegfestő-mester munkáját dicsérő tárgyalóterembe, ahol – többek között – Molnár C. Pál, Scheiber Hugó, Bernáth Aurél és Kokas Ignác festményeiből álló alkalmi tárlat várta a csoportokat.

Fotó: PM

A túra során olyan különleges -– a kor legmagasabb színvonalán létrehozott – építészeti megoldásokat lehetett megtekinteni, mint a földalatti, egykor súlyos aranytömböket őrző trezorokat, illetve a magyar szecessziós belsőépítészet különlegességének számító, elegáns pénztártermet. Ezzel párhuzamosan felelevenedtek a hazai pénzügyi igazgatás elmúlt másfél évszázadának főbb állomásai: olyan ritka történelmi dokumentumokat tekinthettek meg az érdeklődők, mint az első, 1868-as évre szóló kodifikált Államköltségvetés és az 1848-as Magyar Közlöny eredeti, minisztériumban őrzött példányait, valamint néhány korabeli Kossuth-bankót és érmét, kibocsátásuk 170. évfordulója alkalmából.

Menü

Főoldal

Navigáció