Túrák pincétől padlásig Alpár Ignác pénzpalotájában, a Nemzetgazdasági Minisztérium épületében.

2016. szeptember 17-18-án a Kulturális Örökség Napjai alkalmából Nemzetgazdasági Minisztérium megnyitja kapuit az érdeklődők előtt.

Alpár Ignác pénzpalotáját a minisztériumban ma és egykor dolgozó kollégáink, szakembereink mutatják be a kedves érdeklődőknek. A számos történettel, személyes élményekkel fűszerezett, vezetett túra az épület Dorottya utcai (Dorottya és Wekerle Sándor utca sarok) bejáratától indul. A program első részében belsőépítészeti érdekességekkel ismerkedhetnek meg a látogatók: a különleges kiképzésű főlépcsőn át jutunk el a – múlt század elejének hangulatát őrző – miniszteri folyosóra. Innen nyílik a Róth Miksa által tervezett, ritka szépségű üvegablakokkal díszített tárgyalóterem, ahol a minisztérium festménygyűjteményéből rendezett alkalmi kiállítást – többek között Molnár C. Pál, Scheiber Hugó, Bernáth Aurél, Kokas Ignác alkotásait – tekinthetik meg az érdeklődők.

Látogatóink bepillantást nyerhetnek a közigazgatási államtitkári dolgozószobába, a miniszteri dolgozószobába, majd miniszteri szint elegáns előterén át eljutunk a ma már kevés középületben fellehető páternoszter felvonóhoz. Túránk során olyan különleges - a kor legmagasabb színvonalán létrehozott - épitészeti megoldásokat tekinthetnek meg, mint a kör alakú, kupolás Szépiroldami könyvtárterem, a földalatti, egykor súlyos aranytömböket őrző trezorok biztonsági tükörfolyosója.
A túra végén a magyar szecessziós belsőépítészet különlegességét, az elegáns Pénztártermet mutatjuk be, amely ma konferenciák, előadások és sajtótájékoztatók helyszíne. A Pénztárteremben elhelyezkedő sajtófal előtt minden vendégünk "hivatalos sajtójájékoztató" eseményfotót, szelfit készíthet látogatása emlékére.