Főbejárat, miniszteri szint

A József nádor tér felől található az épület főbejárata, mely impozáns hangulatával, a historikus építészet stílusjegyeivel ma is méltóképpen fogadja az ide érkezőket.

A kapubejáratba épített míves fa körforgóajtót két oldalról női fejes márványoszlopok fogják közre. Középen háromkarú íves márványlépcső vezet fel az első emeleti előcsarnokig. 

Az emeleti falakon a Róth Miksa zöldes kismozaik képtábláin csavarodó indák között allegorikus figurák (Merkúr, halfarkú alakok) jelennek meg. Az elegáns bejárati terekből az elnöki folyosóra lépve kontrasztos hangulati váltást érzünk. A folyosó és az elnöki tanácsterem díszes mennyezetig érő faburkolatai Thék Endre bútorgyárában készültek Faragó Endre tervei alapján.

A Róth Miksa által kivitelezett színes ablakokon a közlekedés, a fémipar, a kereskedelem, a hajózás, a tudományok és az építészet, a mezőgazdaság és a textilipar férfi, illetve nőalakos allegóriái  jelennek meg. Az ablakok kartonjait a bankdekorációban oroszlánrészt vállaló Maróti Géza készítette.

 

Menü

Főoldal

Navigáció